Helpoimmat säästövinkit uudelle vuodelle

Kuinka säästää rahaa helposti ja nopeasti? Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun oikein noudatettuna.

Perinteiset keinot, joilla säästät rahaa, eivät ole sinänsä muuttuneet mihinkään vuosien aikana, vaan säästämisen peruspilarit ovat aina saman muotin alla. Säästämisestä kirjoitetaan paljon ja siitä luetaan paljon, mutta miksi kuitenkin niin harva pystyy säästämään?

Ehkä syynä on liian suuret tavoitteet ja nopea turhautuminen. Säästäminen on kuitenkin pitkän ajan prosessi ja säästetty raha kannattaa laittaa sivuun, eikä sitä kannata miettiä päivästä toiseen. Yleensä vasta vuosien päästä huomaat, että olet saanut kunnon puskurin säästöön.

Silloin voit miettiä, pystyisitkö/haluaisitko kenties nostamaan säästäastetta entisestään ja kuinka voisit laittaa rahan tekemään töitä puolestasi (sijoittaminen ja korkoa korolle ilmiö)?

 

1. Laske, kuinka paljon kulutat

Tämä on ensimmäinen oleellinen asia. Tee esimerkiksi Excel-taulukko ja laske kaikki kuluerät, ne ihan pienetkin, taulukkoon. Kategorisoi esimerkiksi laskut, harrastukset, kotona syöminen, ravintolalaskut, kahvittelut/lounaat ulkona.

On oma päätöksesi, kuinka tarkan taulukon haluat tehdä, mutta sen avulla pääset heti ensimmäisen kuukauden jälkeen kärryille, kuinka paljon kulutat ja mihin raha yleensäkin menee. Tämän pohjilta on helppo lähteä karsimaan kuluja, koska huomaat varmasti, että kaikki eivät todellakaan ole välttämättömiä kulueriä.

 

2. Aseta itsellesi tavoitteita ja tee säästösuunnitelma

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, sillä muuten heität tikkaa silmät kiinni ja et välttämättä pysy niin tiukasti suunnitelmassa. Koska kuinka pysyä suunnitelmassa, jos sitä ei ole?

Suunnitelma lähtee tavoitteista, jotka kannattaa ensin asettaa helposti saavutettavaksi. Kaikki tämä oikeastaan pohjautuu sinuun itseesi ja oletko tottunut tekemään tavoitteita tai ennemminkin saavuttamaan niitä.

Voit nostaa säästöasetta asteittain ja karsia aina joka kuukausi osan pois tai sitten voit aloittaa homman rytinällä. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että et käytä rahaa euroakaan ravintoloihin ja teet aina viikon lounaat valmiiksi kotona.

 

3. Käy läpi luottokortilta suoraveloituksella menevät maksut

Tämä ”Amerikan ilmiö” on saapunut meille Suomeenkin jo jossain määrin. Kaikki eivät edes tiedä tai suoranaisesti muista, mihin rahaa menee luottokortilta kuukausittain.

Toisilla sitä menee Netflixiin tai johonkin ”vanhan mallin” kanavapaketteihin. Suomessa käytetään kuitenkin huomattavasti vähemmän rahaa tv-viihteeseen kuin Amerikassa, jossa jengi käyttää keskimäärin yli 100 taalaa kuukaudessa tv-kaapeliin.

Myös monella on kuntosali- / ryhmäliikuntajäsenyys, josta maksu irrotetaan joka kuukausi, mutta salikäyntien määrä on pyöreä nolla kuukaudessa. Tässä sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joko alat käymään jumpassa tai nostamassa painoja – tai irtisanot jäsenyyden heti kuin se on mahdollista.

 

4. Kilpailuta kaikki – siis aivan kaikki: säästät merkittävästi

Hanki halvin luottokortti, kilpailuta sähkö- & puhelinliittymäsopimukset sekä kaikki, mitä ikinä keksitkään. Keskitä kaikki velat yhteen esimerkiksi lainojen yhteen laittamisella, jos sellaisia on.

Ei ole mitään järkeä, eikä mitään järkiperäistä selitystä, miksi et käyttäisi vuorokauden verran aikaa tähän, sillä tiedätkö mitä? Voit säästää helposti tuhat euroa tai jopa enemmän vuodessa pelkästään tekemällä näin.

Tämä on ylivoimaisesti helpoin tapa säästää rahaa ja sen pitäisi olla itsestään selvää, mutta sitä se ei todellakaan ole… Jos tavoitteenasi on säästää, niin säästä edes näistä.

 

5. Siirrä automaattisesti rahaa jemmaan

Kun rahaa on käyttötilillä, tulee sitä käytettyäkin helpommin. Tämän sijaan, siirrä rahaa heti kuukauden ensimmäinen tai vaikka kolmas päivä (aivan sama mikä päivä, mutta kunhan se on säännöllistä) sellaiseen paikkaan, josta et pääse siihen käsiksi – ainakaan helposti.

Maksa siis ensin ”säästöpalkka”, sitten laskut ja loput voit käyttää elämiseen. Ja ei ole millään tavalla haitaksi, vaikka rahaa jäisi siltikin sivuun, joka onkin säästösuunnitelman ultimaattinen idea. Näin ikään kuin opit pikku hiljaa, mistä voit karsia ja tiedostat huomattavasti paremmin kulutuskäyttäytymisesi ja mihin käytetty raha kohdistuu.

 

6. Älä koskaan lyö rukkasia lavuaariin, koska kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan

Kaikille meille tulee yllättäviä kuluja, ihan jokaiselle eli et ole mikään poikkeus tai eroa massasta negatiivisella tavalla. Jos joku kuukausi menee negatiiviselle puolelle tai säästät vain pari euroa, niin mitä sitten? Katse kohti seuraavaa kuukautta ja turha murehtia mennyttä.

Jos joudut turvautumaan pieneen lainarahaan eli pikalainaan, älä koskaan maksa siitä korkoa! Voit saada pikavipin ilmaiseksi (0 euron kuluilla) esimerkiksi kuukauden maksujalla, joten sen ottamisessa ei ole mitään harmia. Säästökuormasta ei kannata syödä, jos raha on kiinni korkotilillä tai osakkeissa, sillä saat esimerkiksi Ferratumin ensilainaan 30 vrk korkovapaata.

Tämän jälkeen voit lyödä luoton kiinni – ja ihan ilman kustannuksia!

Laina on harmillinen pankkien ja median lobbaama tabu, erityisesti kun puhutaan pikavipeistä. Nehän saattavat meidät kaikki automaattisesti turmioon? Ei todellakaan, pelkästään niiden väärin käyttö saattaa aiheuttaa ja on aiheuttanut yhteiskunnalle – tai ennemmin individuaaleille – ongelmia maksuhäiriömerkintöjen kautta.

Pikavippi on oikein käytettynä harmiton ja hyödyllinen tuote, jota et saa pankeista. Ainoastaan kaverilta tai sukulaiselta korottomasti vippaaminen päihittää sen!